Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves segítsetek! Képet csatolok

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
321
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`7.`

`f(x)=(x^3+2x+1)/cosx`

`f'(x)=((x^3+2x+1)'*cosx-(x^3+2x+1)*cosx')/(cosx)^2`

`f'(x)=((3x^2+2)*cosx-(x^3+2x+1)*(-sinx))/(cos^2x)`

`f'(x)=((3x^2+2)*cosx+(x^3+2x+1)*sinx)/(cos^2x)`


`g(x)=root(3)(x^2)*e^(2x)=x^(2/3)*e^(2x)`

`g'(x)=(x^(2/3))'*e^(2x)+x^(2/3)*(e^(2x))'`

`g'(x)=2/3*x^(-1/3)*e^(2x)+x^(2/3)*2*e^(2x)`


`h(x)=tg(x^3+3x^2+1)`

`h'(x)=tg'(x^3+3x^2+1)*(x^3+3x^2+1)'`

`h'(x)=1/(cos^2(x^3+3x^2+1))*(3x^2+6x)`

`h'(x)=(3x^2+6x)/(cos^2(x^3+3x^2+1)`


`i(x)=3^(sin2x)`

`i'(x)=(a^x)'*(sin2x)'`

`i'(x)=3^(sin2x)*ln(3)*2*cos(2x)`


`8.`

`f(x)=sqrt(x+2)`

`x_0=-1`

deriválom:

`f'(x)=1/2*(x+2)^(-1/2)=1/(2sqrt(x+2)`

Meredekség `x_0=-1`-nél:

`1/(2sqrt(-1+2))=1/2`

`m=1/2`

Egyenses iránytényezős egyenlete:

`(y_0-y)/(x_0-x)=m`

`y_0=sqrt(-1+2)=1`

`(1-y)/(-1-x)=1/2`

`2(1-y)=-1-x`

`2-2y=-1-x`

`x-2y=-3`

Tehát az érintő egyenlete:

`x-2y=-3`
0