Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Moór Ágnes 887-es feladat megoldási segítéség

Főoldal » Középiskola » Fizika
498
Sziasztok,
a képen látható Moór feladatban tudtok valami támpontot adni, segíteni a megoldásban?
köszönöm szépen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,
(1) a belül lévő gáz nyomásából származó erővel tart egyensúlyt a rugóerő és a külső nyomásból eredő erő
p=F/A képletre szükség lesz ehhez
(2) rugóerőt kiszámolod a rugóállandóból és a megnyúlásból
(3) a gáz térfogatát kiszámolod, V=d*A
(4) ha megvan a gáz nyomása is (1)-ből, akkor állapotegyenlettel (p*V=N*k*T) megvan a T is

b,
(1) N lecsökken 2/3 részére
(2) rugó megnyúlása 30 cm -> ebből kiszámolod az új rugóerőt
(3) a, rész (1)-ben részletezettek alapján az új nyomást
(4) a térfogat is változik, mert a rugó megnyúlása lecsökkent: az a,-ban megadott d-hez képest 10 cm-vel csökken a d, ezzel arányosan a V is
(5) állapotegyenlet, amire figyelj: N változott, V -t számolod -> meglesz a T

c,
(1) `E_b=f/2*N*k*T`
(2) f az ugye 3, mert egyatomos
(3) behelyettesítés, T a b,-ben számolt érték

Remélem sikerül majd megoldanod :)

Módosítva: 2 éve
-1