Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leirásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
576
Műanyagból készült 45 g tömegű kocka függ az erőmérőn. Hozzáragasztunk egy 5 cm³ térfogatú vasgolyót. Az így kapott testet olajba merítjük, és azt tapasztaljuk, hogy éppen lebeg az olajban. Mennyi a műanyagkocka térfogata? Mekkora a test átlagsűrűsége? (p(o)=0,9 g/cm³, p(g)=7,8 g/cm³)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Sűrűség = tömeg / térfogat
Kellene a teljes tömeg is meg a térfogat is.
A műanyag kockának meg van adva a tömege, a vaskockának meg a térfogata.

A vasgolyó 5 cm³. A vas sűrűsége is meg van adva, 7,8 g/cm³, ezért a vasgolyó tömege 5·7,8 gramm.

A teljes tömeg tehát 45+5·7,8 g, számold ki.

Ha éppen lebeg, akkor a sűrűségük megegyezik. Az olaj sűrűsége 0,9 g/cm³, ez lesz a két golyó átlagsűrűsége is:

`"0,9" = (45+5·"7,8")/V`
Ebből számold ki a `V` teljes térfogatot. Ha abból kivonod a vasgolyó térfogatát, megkapod a műanyag golyóét. Ez az első kérdés.

A második kérdés a test átlagsűrűsége már megvan, ugyanaz, mint az olajé.
1