Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tojásfehérje-oldat vizsgálata

562
Tegyen a tálcán lévő három kémcsőbe kb. kétujjnyi tojásfehérje-oldatot, majd
tegyen az elsőbe szilárd nátrium-kloridot, a másodikba tömény etanolt, a
harmadikba kevés réz(II)-szulfát-oldatot! Figyelje meg a változásokat! Utána öntsön
mindhárom kémcsőbe kb. ötujjnyi desztillált vizet! Ismertesse és értelmezze a
tapasztalatait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Első kémcső:

Szilárd nátrium-klorid (NaCl) hozzáadása: A NaCl szétválaszthatja a tojásfehérje molekuláit, mivel a só kationjai és anionjai kölcsönhatásba léphetnek a fehérjékkel.
Desztillált víz hozzáadása: Az víz hozzáadása után a tojásfehérje valószínűleg kicsapódik, visszanyeri eredeti állapotát.
Második kémcső:

Tömény etanol (C₂H₅OH) hozzáadása: Az etanol hatására a fehérje denaturálódhat vagy kicsapódhat, mivel az alkohol elválhat a víztől, és befolyásolhatja a fehérje szerkezetét.
Desztillált víz hozzáadása: A desztillált víz hozzáadása után a fehérje kicsapódhat, amint az etanol vízben oldódik, és az alkohol elhagyja a rendszert.
Harmadik kémcső:

Réz(II)-szulfát-oldat (CuSO₄) hozzáadása: A réz(II)-ionok kölcsönhatásba léphetnek a tojásfehérjével, kicsapódást vagy színváltozást okozva.
Desztillált víz hozzáadása: A desztillált víz hozzáadása után a reakciók leállhatnak, és a rendszer visszanyerheti az eredeti állapotát.
A változások észlelésével és azok értelmezésével a kísérlet eredményei részletezhetők. A kicsapódás, színváltozás vagy az anyagok kölcsönhatása jelentős lehet a tojásfehérje állapotában.
0