Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi vízben kell feloldani 13,5 g CuSO4*5H2O-t hogy 5 tömeg%-os oldatot kapjunk?

Főoldal » Középiskola » Kémia
323
Nekem az jött ki hogy 172,6g víz, nem tudom hogy jó-e inkább megkérdezem :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oldat, tömegszázalék, kristályvíz
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2

Amit kiszámoltál, az a végső oldat tömege lesz, ebből lejön az, amit feloldottál.
1

Szia!

13,5 gramm kristályos CuSO₄-ban van: (13,5/249,5)×159,5= 8,63 gramm vízmentes só és 4,87 gramm kristályvíz (ez is víz!).
5 tömeg%-os oldat eléréséhez 5 gramm vízmentes sót 95 gramm vízben kell oldanunk, de nekünk van 8,63 g vízmentes CuSO₄, ezt arányosan: (8,63/5)×95= 163,97 gramm vízben kellene feloldani, de a kristályvizet ebből ki kell vonjuk és így kapjuk meg a szükséges víz mennyiségét: m(víz)=(163,97-4,87) = 159,1 g víz lesz a helyes megoldás! :)

Remélem tudtam segíteni!

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos korrepetáló)
1