Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sósavoldat térfogatának meghatározása tömegszázalék segítségével

Főoldal » Középiskola » Kémia
350
Utolsó szenvedésem színtere erre a hétre vizsga előtt:

Klórgázt állítunk elő mangán dioxidból 37,27 w/w% os sósavoldat segítségével. Mekkora térfogatú sósavoldat szükséges 7,47 dm3 0 oC hőmérsékletű és 0,1013 MPa nyomású klórgáz előállításához? ρ(HCl oldat) = 1,185 g/cm3; Mr(HCl) = 36,46; R=8,314 J/molK
A reakció az alábbi kiegészítendő egyenlet szerint játszódik le:
MnO2 + HCl = Cl2 + MnCl2 + H2O

Csatolom a gondolkodó-menetem, nem tudom mit tolok el... De a megoldás 110,03 cm3 HCl... Ezen is meditálok már két teljes órája. Olyan közel vagyok pedig...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogat, oldat, reakció, tömegszázalék, sósav, reakcióegyenlet
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Az egyenletrendezés már megy ;)

Ezután kiszámolod a keletkező klórgáz móljainak számát:

`n_(Cl_2)` = `(p*V)/(R*T)` = `(101300*7.47*10^(-3))/(8.314*273)` = 0,333 mol

Az egyenlet szerint négyszerennyi mol HCl szükséges, ami `4*0.3333` = 1,334 mol, ez grammban `1.333*36.46` = 48,62 g

A tömeg%-os összetétel alapján

100 g oldatban van 37,27 g HCl

Mennyi oldatban van 48,62 g HCl?

`m=48.62/37.27*100` = 130,46 g

Az oldat térfogata pedig:

`V=m/rho` = `130.46/1.185` = `color(red)("110,1 "cm^3)`.
1

Teljesen jól gondolkodtál, a megoldás menet gyakorlatilag ugyanaz, mint az enyém.
Az eltérés abból adódik, hogy 273,5 K-t vettél 0 °C-nak.
Ha pontos akarsz lenni, akkor 273,15 K lesz a jó hőmérséklet, ezzel az adattal valószínűleg pont annyi lesz a megoldás, mint a megadott érték.
1