Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leirásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
806
Egy kiskocsi tömege rakománnyal együtt 40 kg. Egyenletesen húzzuk fel egy 120 m hosszú, 20 m magas emelkedőre. A súrlódási erő a kiskocsi összes súlyának 0,05 része. A húzóerő a lejtő síkjával párhuzamos. Mekkora munkát végzünk, míg a kiskocsit felhúzzuk az emelkedő tetejére?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A 40 kg-os kocsi súlya 400 N, ennek 0,05-szöröse 20 N. Ez lesz az `F_s` súrlódási erő.

A húzóerőhöz kell egy rajz is a lejtővel, ilyesmi:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Rownia_tarcie.svg
Ez a rajz nem tartalmazza a súrlódást!

Itt `T` a húzóerő. Ha nincs súrlódás, `T` ugyanakkora kellene legyen, mint `F_1`, hisz egyenletesen (nem pedig gyorsítva) húzzuk fel a kocsit. Ha van súrlódás, akkor `T=F_1+F_s` tehát hozzáadódik a súrlódás, hisz azt is le kell küzdeni.

Mekkora `F_1`? Nézd az `F_1` és `G` alkotta háromszöget, az hasonló a lejtő háromszögéhez, tehát az oldalak aránya megegyezik:
`F_1/G="lejtő magasság"/"lejtő hossz"=(20)/(120)`
`G` a test súlya: `G=400\ N`
Számold ki ebből `F_1`-et, utána a húzóerőt: `T=F_1+F_s`

A végzett munka: `W=F·s`
Most `F` a húzóerő (`F=T`) és `s=120` méter, a teljes út, amin a húzóerő munkát végez.

Szorozd össze... A mértékegység joule (J) lesz, hisz minden mértékegység a normális SI mértékegység volt (kg meg N meg méter)
0