Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - Centripetális gyorsulás

Főoldal » Középiskola » Fizika
315
Sziasztok! Tud valaki segíteni a háziban?

1. ​Kör alakú próbapályán 90 km/h sebességgel halad egy motorkerékpár. A centripetális gyorsulása 5 m/s2?
a) Mekkora a körpálya sugara?
b) Mennyi idő alatt tesz meg egy kört a motoros?

Eddig jutottam:
v = 90 km/h
ac= 5 m/s
r = ?
T = ?

A periódusidőre re van valami képlet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, Körmozgás, R, t, Centripetálisgyorsulás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Van rá képlet.

v = 25 `m/s`

`a_("cp")` = 5 `m/s^2`

`a_("cp")` = `v^2/r`

`r=v^2/a_("cp")` = `25^2/5` = `color(red)("125 m")`.

Innen akár a logika is segít, ha a körpálya sugara ismert, akkor a kör kerülete is: K = `2*r*pi`.

T = `(2*r*pi)/v` = `(2*125*3.14)/25` = `color(red)("31,4 s")`
0