Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leirásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
723
Egy teniszlabdát 18 m/s kezdősebességgel függőlegesen fellőnek. A feldobás szintjéhez képest milyen magasan lesz a test mozgási energiája az eredeti érték ötödrésze?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az eredeti mozgási energia:
`E=1/2·m·v^2 = 1/2·m·18^2`
(Nem írtam mértékegységet, de rendben van , mivel `m/s` a 18, szóval minden SI-ben lesz. A végén majd méter lesz a magasság.)
`h` magasan lesz neki mozgási és helyzeti energiája is, a kettő összege éppen az eredeti `E`. Ha a mozgási energia ott `E/5`, akkor a helyzeti `4/5 E`.
A helyzeti energia pedig `h` magasságban `m·g·h`:
`m·g·h=4/5·1/2·m·18^2`
Szerencsére lehet a tömeggel egyszerűsíteni:
`g·h=4/5·1/2·18^2`

Ebből számold ki a `h` magasságot. Ugye tudod, mi a `g`?
1