Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat meghatározása

Főoldal » Középiskola » Kémia
427
15 g cink teljes feloldásához mekkora térfogatú 10 tömegszázalékos sósavoldat szükséges? Mekkora térfogatú 25 Celsius fok hőmérsékletű és 0,1013 MPa nyomású gáz fejlődik a reakció során? Ar(Zn)= 65,37; ρ(HCl oldat) = 1,048 g/cm3; Mr(HCl) = 36,46; R=8,314 J/molK

Elküldöm amit én összeszenvedtem, de nem emberi..... Vigyázat, össze-visszaság a köbön. Ülök a feladaton fél napja, és ezért kérek segítséget. Feladtam. Még a reakcióegyenletet sem biztos, hogy jól véstem fel... (Mert azt honnan kellene tudnom, ha nincs megadva.) Sok sebből vérzik számomra. És a HCl térfogatát sem hiszem, hogy jól írtam fel. Emiatt borul a gáztörvény-egyenlet is. Ami miatt pedig az anyagmennyiség is borul... Kijött sósav térfogata ((lehet a csodával határos módon), csak a feladatgyűjteményi megoldáshoz képest egy tizedesvesszővel arrébb (kellene lenni)... Szóval fogalmam sincs mit kavartam.

Az eredmények: HCl térfogata: 159,68 cm3, és 109,2 dm3 gáz fejlődött (amit szintén nem értek miért van dm3-ben, általában cm3 a mértékegység, de ezen nem akadok fenn...)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogat, sósav, reakcióegyenlet, gáztörvény
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Ani!

Első a reakcióegyenlet:

`Zn` + 2 `HCl` `to` `ZnCl_2` + `H_2`

`A_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

15 g cink az `15/65.37` mol, ez reagál `2*15/65.37` mol HCl-dal, ami `2*36.46*15/65.37` g.

Az oldat 10 %-os, tízszer ennyi az oldat tömege, azaz

`10*2*15/65.37`g HCl térfogata `10*2*15/(65.4*1.048)` = `color(red)("159,66 "cm^3)`.

Keletkezik annyi mol hidrogén, amennyi mol cink, vagyis `15/65.37` mol

T = 25 °C = 298 K

p = 0,1013 MPa = 101300 Pa

V = `(n*R*T)/p` = `(15/65.337*8.314*298)/101300` = `5.612*10^(-3)` `m^3` = 5,612 `dm^3`

A 109 `dm^3` gáz kicsit soknak tűnik, gondoljunk bele, hogy 24,5 `dm^3` gáz fejlődne 1 mol cinkből.

nekünk kb `1/4` mol cink van, ebből `1/4` mol hidrogéngáz fejlődik, az kb 5-6 `dm^3` (standard körülmények között, itt van kis eltérés).
1