Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
489
Egy {an}pozitív számokból álló mértani sorozatban: a2 ⋅ a4 = 81, a1 + a3 = 13. Írd fel a sorozat első 5 elemét! Mennyi az első 6 elem összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Altalanos alak

an = a1+rX(n-1)

n a darabszam

Egy {an}pozitív számokból álló mértani sorozatban: a2 ⋅ a4 = 81, a1 + a3 = 13. Írd fel a sorozat első 5 elemét! Mennyi az első 6 elem összeg

Feliras

a1=a1+r0
a2=a1+r1
a3=a1+r2
a4=a1+r3

Innen

a1 + a3 = 13
a1 + a1+r2 =13
2a1+r2 =13
a1=(13)/2-r

a2 ⋅ a4 = 81
(a1+r)(a1+r3)=81


Módosítva: 2 éve
0