Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
374
Egy derékszögű háromszög oldalhosszai számtani sorozatot alkotnak. A köréírt
kör sugara 5 cm. Mennyi a háromszög kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A köréírt kör sugara 5 cm, az átfogó tehát 10 cm.

`a_3` = 10 cm = `a_1+2d`

Még egy Pitagorasz az oldalakra és készen is vagyunk.

`(10-2d)^2+(10-d)^2=10^2`

`100-40d+4d^2+100-20d+d^2=100`

`5d^2-60d+100=0`

`d^2-12d+20=0`

`(d-10)(d-2)=0`

`d_1=10` nem lehet, mert akkor 0 és -10 cm lenne az oldalak hossza.

`d_2=2`

Az oldalak tehát 6;8 és 10 cm.

K = 6+8+10 = 24 cm
1