Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
397
55,0 cm3 20°C-os (1 g/cm3 sürüségü) desztillalt vizbe 6g KMnO4-ot szórunk. Feloldódik-e az Összes só?
Ha nem mennyi marad feloldatianul? Ezutan az edény tartalmát 50°C-ra melegitjük. Még hany g 6,0 m/m%-os, 50°C-on 14,5 m/m%-os. kálium-permanganátot (KMnO4) szórhatunk az edénybe, ami még feloldódik? A telitett oldat 20°C-on 6,0 m/m%-os, 50°C-on 14,5 m/m%-os.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

20 fokon: 61 gramm oldatunk lesz, amiben 6 g KMnO₄ lesz, tehát 100 g-ban: (100/61)×6= 9,836 tömeg%-os lenne, de mivel ezen a hőfokon 61 g oldat csak! (61/100)×6= 3,66 g KMnO₄-ot tud oldani, így MARAD FELOLDATLANUL só, mégpedig (6-3,66) gramm, azaz 2,34 gramm.

50 fokra melegítve: Most (61+m) gramm oldatban lesz (6+m) gramm KMnO₄ , ahol "m"-el a még hozzáadott sót jelöltem.
Felírjuk az összefüggést 50 fokra: (61+m)/100= (6+m)/14,5 , ebből 14,5×(61+m)= 600+100×m, vagyis 884,5+14,5×m=600+100×m, ebből kapjuk átrendezéssel, hogy 85,5×m=284,5 és innen: m=(284,5/85,5)= 3,327 gramm KMnO₄ , azaz a 20 fokon belerakott 6 gramm-on kívűl még 3,33 gramm-ot tehetünk az oldatba, hogy 50 fokon telített legyen! :)

Remélem tudtam segíteni!
Üdv.: Ármós Csabi Db.-ből (48 éves, kémiás-matekos)
1