Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérdése

Főoldal » Általános iskola » Kémia
387
Mekkora térfogatu 98 m/m%-os, 1,805 g/cm3 sürüségú H2SO4, oldat szükséges 6 dm3 térfogat 1,2mol/dm3-es koncentracioju, 1,207 g/cm3 sürüségü oldat eldállitásähoz? Mekkora a keletkezett oldat Raoult koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

A keletkezett oldatunk

1 `dm^3`-ében van 1,2 mol kénsav

6 `dm^3` oldatban van `6*1.2` = 7,2 mol kénsav, ami `7.2*98` = 705,6 g kénsav

Az oldat tömege `6000*1.207` = 7242 g.

Visszafelé oldjuk meg, mintha kivonnánk a vizet

7242-x g oldatban van 705,6 g kénsav, ugyanakkor

100 g oldatban van 98 g kénsav

`(7242-x)/100=705.6/98`

x = 6522 g ; ennyi vizet kell hozzáadni.

A kiindulási oldat tehát 7242-6522 = 720 g, térfogata `720/1.805` = 399 `cm^3`.

Raoult-koncentráció:

7242 g oldat , 705,6 g (7,2 mol) oldott anyag `to` 7242-705,6 = 6536,4 g víz

1000 g vízben fel van oldva `1000/6536.4*7.2` = 1,1 mol kénsav

Az elkészített oldat Raoult-koncentrációja 1,1 mol/kg víz.
1