Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1555
Egy autósnak 5 óra alatt kellett megtennie egy 400 km-es útszakaszt, de 2 óra után megállt pihenni, majd az út hátralévő részét 20 km/h-val nagyobb sebességgel tette meg, hogy behozza a lemaradást. Az autós mindkét útszakaszon egyenletes sebességgel haladt. Mekkora volt az első útszakaszon a sebessége, ha 0,5 órát töltött pihenéssel? Legfeljebb mennyi időt pihenhetett, ha maximum 100 km/h lehet az első útszakaszon a sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. kérdés:
először x sebességel ment 2 órán át.
aztán 0 sebességel fél órát várt.
aztán 5 - 2 - 0.5 = 2.5 órán át ment x+20 sebességel.

egyenlet:
2x + 2.5*(x+20) = 400
2x + 50 + 2.5x = 400
4.5x = 350
x = 77.77

77.77km/h volt az első útszakaszon a sebsssége.
1

2. kérdés:

2*100 + (5-2-x)*120 = 400
200 + (3-x)*120 = 400
360-120x = 200
160 = 120x
4/3 = x

Tehát 4/3 órát pihentetett maximum.
1