Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat meghatározása

Főoldal » Középiskola » Kémia
390
Hány dm3 10048 Pa nyomású és 299 K hőmérsékletű NO gáz fejlődik 42 g réz 30 tömegszázalékos salétromsavban történő oldásakor, ha a reakció az alábbi, rendezendő egyenlet szerint játszódik le? Ar(Cu)=63,54, R=8,314 J/(mol K)
Cu + HNO3 → Cu(NO3)2 + NO + H2O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogat, gáztörvény
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Megnézzük ezt a rezest is

Egyenlet: (tudom, hogy már profin megy, de kirészletezzük:

Réz: 0-ról nő +2-re : 2 elektron

nitrogén: +5-ről csökken +2-re: 3 elektron

Akkor ideiglenesen veszünk hármat a salétromsavból, kettőt a rézből, így kettő kell a réz-nitrátból és három a nitrogén-monoxidból. A réz-nitrát miatt, mivel a molekulában vannak olyan nitrát-ionok, amik nem változtak, a salétromsav mennyiségét ki kell vele egészíteni, így abból összesen 2+3*2=8 kell. Jöhet a rendezés oxigénre, hidrogénre ellenőrizzük.

`color(red)(3)` `Cu` + `color(red)(8)` `HNO_3` = `color(red)(3)` `Cu(NO_3)_2` + `color(red)(2)` `NO` + `color(red)(4)` `H_2O`

42 g réz az `42/63.54` mol, ebből keletkezik `(42/63.54)/3*2` mol nitrogén-monoxid.

`p*V` = `n*R*T`

`V=(n*R*T)/p` = `((42/63.54/3*2)*8.314*299)/(10048?)` = `[m^3]`

A nyomás elég kicsi, általában inkább nagyobb nyomást szoktak megadni, (kimaradt egy nulla vagy valamilyen szám). Azért is jegyzem meg ezt, mert ilyen alacsony nyomáson már nem igazán érvényes a gáztörvény, ez nem ideális körülmény. Ha mégis annyi van megadva, akkor én kérek elnézést, ki lehet számolni. Az eredmény köbméterben érkezik, át kell váltani `dm^3`-re.

A 30 tömeg%-os salétromsavnak annyi jelentősége van, hogy ha ennél töményebb, akkor nem NO, hanem `NO_2` keletkezik, akkor más lesz a reakcióegyenlet.
1