Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Anyagmennyiség százazék és tömegszázalék atomtömegből

Főoldal » Középiskola » Kémia
335
Számítsa ki a víz anyagmennyiség-százalékos és tömegszázalékos összetételét! Ar(H)= 1,01; Ar(O)= 16,00
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék, anyagmennyiségszázalék, atomtömeg
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Megnézzük ezt is, nehogy kimaradjon valami és a teszkós pontok is gyűlnek :D

A feladat tulajdonképpen arra kíváncsi, hogy milyen az atomi összetétele tömeg- és mol%-ban a víznek.

18,02 g vízben van 2,02 g hidrogén és 16 g oxigén

100 g vízben van `100/18.02*2.02` = 11,21 g hidrogén és `100/18.02*16` = 88,79 g oxigén

A tömeg%-os összetétel: 11,21 % hidrogén és 88,79 % oxigén

A mol%-os összetétel:

Van nekünk 2 mol hidrogénatomunk és 1 mol oxigénatomunk. Ez összesen 3 mol

3 mol az összes atom száma, ebben vannak a fenti mennyiségek

100 mol atomból `100/3*2` = `66.dot(6)` mol a hidrogén és `33.dot(3)` mol az oxigén ; ez lesz a mol%-os összetétel.
1