Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
616
Egy bányatóban 35 m mélységben 600 m³ sós víz gyűlt össze. A sós víz kiszivattyúzásához 3 db, egyenként 25 kW-os szivattyút állítottak be. Mennyi idő alatt szivattyúztak ki 350 m³ sós vizet a bányatóból. A sós víz sűrűsége: 1,15 s/cm³.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,15 g/cm³ az, nem pedig s/cm³
1,15 g/cm³ = 1,15 kg/dm³ = 1150 kg/m³
Vagyis 350 m³ tömege 350·1150 kg

Mindezt 35 méterrel magasabbra kell emelni.

Ki kellene számolni, hogy mekkora erővel lehet ezt egyenletesen felemelni. Hat rá a súlya lefelé (ami 350·1150·10 N), és a felhajtóerő felfelé. A felhajtóerő a környező sótlan vízből jön, aminek 1 kg/dm³ = 1000 kg/m³ a sűrűsége. Vagyis a 350 m³ sós vízre 350·1000 kg tömegű kiszorított víz súlya hat, mint felhajtóerő, ami 350·1000·10 N

A súly mínusz felhajtóerő tehát 350·(1150-1000)·10 N = 350·150·10 N. Ekkora kell legyen az emelőerő.
Ez az erő végez munkát a 35 méteres úton:
`W=F·s=350·150·10\ N ·35\ m = ...\ J`

Ekkora munkát kell végezzen a `P=25\ 000` watt teljesítményű szivattyú `t` idő alatt:
`W = P·t`
`350·150·10\ N·35\ m=25\ 000\ W · t`

Számold ki, másodperc lesz az idő, hisz minden mértékegység SI.
0