Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
717
Szabolcs egy 50 N/m rugóállandójú rugóra 450 g tömegű testet akasztott. Ezt magával vitte egy liftbe, amely 4,5 m/s² gyorsulással mozgott felfelé. Mennyivel nyúlt meg a rugó a liftben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A felfelé gyorsuló liftben 45%-kal nőtt meg a test súlya, tehát `1.45mg=1.45*0.45*10=6.525N` erővel húzza a rugót, ami ennek hatására `6.525/50=0.1305m` megnyúlást produkál.

Más, tisztább gondolatmenettel:
Írjuk fel Newton II. törvényét a testre! A nehézségi erő húzza lefelé, a rugó húzza felfelé, és ennek hatására gyorsul felfelé `4.5m/s^2`-tel: `kx-mg=ma`, innen `x=(ma+mg)/k=(0.45*4.5+0.45*10)/50=0.1305m`.
0