Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítési feladat kristályvízzel

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
422
Sziasztok!
Legelső kérdésem alatti válsznak hála már jobban megértem az oldatos feladatok megoldását. Azonban a kristályvizes anyagokkal való dolgozás nagyon idegen még nekem.
Egy példával szolgáltak, ami alapján még mindig nem jöttem rá a logikájára ezeknek a problémáknak a megoldására.
Kettő feladat volt a legutóbbi gyakorló tesztemben. Nem tudom hány típusfeladat van kristályvizes anyagokhoz, de megköszönném, ha valaki tudna segíteni az alábbi két feladatban. A helyes válaszokat kidobja a rendszer, de levezetés sajnos nincs, így nem értem.

1.) Hány gramm volt a tömege annak a Na2CO3•10H2O-nak, amelyet 116 g tömegű 3.04 tömegszázalékos Na2CO3-oldatban feloldva 10.1 tömegszázalékos oldatot kaptunk? [Válasz: 30.4 g]

2.) 75.0 g 12.5 tömegszázalékos mangán(II)-klorid-oldatban feloldottunk 8.60 g MnCl2•XH2O-ot. A keletkezett oldat 17.76 tömegszázalékos lett (a vízmentes MnCl2-ra nézve). Hány mol kristályvizet tartalmazott a mangán-kloridunk? (Mennyi volt X értéke a fenti képletben?) [Válasz: 4]

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges, számolás, oldat, Oldatok, kristályvíz, kristályvizes_anyag
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia Vivien!

Ha ilyen "egyszerűbb" oldatkészítéses feladatok vannak, akkor a kristályvizes anyagokat tekintsd úgy, mintha oldatok lennének. Ezt a következőképpen lehet értelmezni.

Vegyük példának az első feladatot.

Van nekünk kristályos nátrium-karbonátunk, megnézzük a moláris tömegeket.

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3*10H_2O)` = 286 `g/(mol)`

Általánosan ez azt jelenti, hogy

286 g oldatban (ami valójában egy kristályvizes só) van 106 g nátrium-karbonát (ugyanis a többi víz)

Nekünk van x g (ugyanis ez a kérdés) kristályvizes sónk, ebben van `x/286*106` g `Na_2CO_3`

A fenti anyagot beleszórjuk egy nátrium-karbonát oldatba, amiről mindent tudunk.

116 g az oldat, benne az oldott anyag `116*3.04/100` = 3,5264 g

Ha ezeket összeöntöttük, akkor a tömegek összeadódnak:

116+x g lesz az oldat tömege és `x/286*106+3.5264` g az oldott anyagé.

Ugyanakkor (ismerve a kapott oldat összetételét) az oldatunk

100 g-jában van 10,1 g nátrium-karbonát.

Felírjuk az aránypárt:

`(116+x)/100=(x/286*106+3.52)/10.1`

Az egyenletmegoldást nem részletezem, ha nem baj; keresztbeszorzás meg rendezgetés:

x = amennyi meg van adva.

2,

I. oldat: Erről mindent tudunk,

75 g oldatban van `75*12.5/100` = 9,375 g mangán-klorid

II. oldat: Ez tulajdonképpen, mint az előzőnél, a kristályvizes sók, mint az oldatok.

`M_(MnCl_2)` = 125,84 `g/(mol)`

`M_(MnCl_2*xH_2O)` = `125.84+18x` `g/(mol)`

`125.84+18x` g kristályvizes sóban van 125,84 g mangán-klorid

8,6 g kristályvizes sóban van `8.6/(125.84+18x)*125.84` g mangán-klorid

Összerakjuk:

`75+8.6` g lesz az oldat

`9.375+8.6/(125.84+18x)*125.84` g az oldott anyag.

ugyanakkor

100 g oldatban van 17,76 g oldott anyag.

Az aránypár:

`83.6/100` = `(9.375+8.6/(125.84+18x)*125.84)/17.76`

kis eltéréssel, de négy lesz, (3,99565), ennyi kristályvízzel kristályosodik a mangán-klorid (erre mindig egész számot adjunk meg).
1