Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
808
Vízszintes talajon 13 m/s sebességgel elgurított labda a súrlódás következtében 18 m út megtétele után megállt. Mekkora a talaj és a labda között a súrlódási tényező?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kezdeti mozgási energiája alakul súrlódási veszteséggé: `1/2mv^2=mu m g s`, innen `mu=v^2/(2gs)=13^2/(2*10*18)~~0.47`.

Máshogy: A testre csak a `mu mg` súrlódási erő hat, tehát a lassulás `mu g`. A mozgás `t=v/(mu g)` ideig tart, a megtett út `s``=``vt+a/2t^2``=``v^2/(mu g)-(mu g)/2*(v/(mu g))^2``=``v^2/(mu g)-v^2/(2 mu g)``=``v^2/(2 mu g)`, innen `mu``=``v^2/(2gs)` ugyanaz, mint az előbb.
1