Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erintőszakasz hosszának számítása

Főoldal » Középiskola » Matematika
399
Egy 6 cm sugarú kör O középpontjának és a sík egy P pontjának a távolsága 11 cm. Szerkezd meg és szamitsd ki a körhöz húzható érintőszakasz hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A sugár, a `PO` és az érintőszakasz kiad egy derékszögű háromszöget:

`PO^2=r^2+e^2`

`11^2=6^2+e^2`

`e=sqrt(11^2-6^2)`

`e=color(red)(sqrt(65))` `color(red)(cm)`
0