Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg a háromszög A köré írt sugarát B, beirható körének sugarát....

Főoldal » Középiskola » Matematika
337
Egy háromszög oldalai 6 cm, 8 cm, 10 cm hosszúak. Határozd meg a háromszög A, köré írt körének sugarát B, beirható körének sugarát C, magasságát D sulyvonalait, E kozepvonalait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=6` `cm`

`b=8` `cm`

`c=10` `cm`

Ez egy Pitagoraszi számhármas, tehát a háromszög derékszögű.

`a)`

`R=c/2`

`R=color(red)(5)` `color(red)(cm)`

`b)`

`T=r*s`

`T=(6*8)/2=24` `cm^2`

`s=(6+8+10)/2=12` `cm`

`r=24/12=color(red)(2)` `color(red)(cm)`

vagy

`r=(a+b-c)/2`

`r=(6+8-10)/2=color(red)(2)` `color(red)(cm)`

`c)`

`T=(m_c*c)/2`

`24=(m*10)/2`

`m=color(red)(4.8)` `color(red)(cm)`

vagy

`a=sqrt(pc)`

`6=sqrt(10p)`

`p=3.6` `cm`

`b=sqrt(qc)`

`8=sqrt(10q)`

`q=6.4` `cm`

`m=sqrt(qp)`

`m=sqrt(3.6*6.4)=color(red)(4.8)` `color(red)(cm)`

`d)`

`s_a^2=(a/2)^2+b^2`

`s_a=sqrt(3^2+8^2)=color(red)(sqrt(73))` `color(red)(cm)`

`s_b^2=(b/2)^2+a^2`

`s_b=sqrt(4^2+6^2)=color(red)(sqrt(52))` `color(red)(cm)`

`s_c=R=c/2`

`s_c=color(red)(5)` `color(red)(cm)`

`e)`

A középvonalak feleakkorák, mint a velük párhuzamos oldalak.

`6/2=color(red)(3)` `color(red)(cm)`

`8/2=color(red)(4)` `color(red)(cm)`

`10/2=color(red)(5)` `color(red)(cm)`
Módosítva: 2 éve
0