Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg a trapéz magasságát!

Főoldal » Középiskola » Matematika
394
Egy trapéz alapjai 22 cm, 7 cm, szárai 15 cm, 7 cm hosszúnak. Határozd meg a trapéz magasságát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=22` `cm`

`c=7` `cm`

`b=15` `cm`

`d=7` `cm`


`a=c+x+y`

`22=7+x+y`

`x+y=15`

`y=15-x`


`b^2=x^2+m^2`

`d^2=y^2+m^2`

`d^2=(15-x)^2+m^2`


`{(15^2=x^2+m^2), (7^2=(15-x)^2+m^2):}`

`m^2=15^2-x^2`

`m^2=7^2-(15-x)^2`

`15^2-x^2=7^2-(15-x)^2`

`15^2-x^2=7^2-225+30x-x^2`

`30x=401`

`x=(401)/(30)`


`m^2=15^2-x^2`

`m^2=15^2-((401)/(30))^2`

`m=sqrt(225-((401)/(30))^2)`

`m≈color(red)(6.8)` `color(red)(cm)`
0