Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
755
A vízszintes úton, álló helyzetből induló autó tömege 750 kg. 1,6 m/s² gyorsulással haladva éri el a 12,5 m/s menetsebességet. A mozgás során a súrlódási tényező (együttható) 0,2. Mekkora a gyorsítás alatt a motor által végzett munka? Mekkora a motor átlagos teljesítménye?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A gyorsulás ideje `t=v/a`. A megtett út `s=a/2t^2=a/2*(v/a)^2=v^2/(2a)`. A motor munkája az autó mozgási energiájára és a súrlódási veszteségre fordítódik: `W``=``1/2mv^2+mu mgs``=``1/2mv^2+mu m g v^2/(2a)``=``1/2*750*12.5^2+0.2*750*10*12.5^2/(2*1.6)``=``131835.9375J`. A teljesítmény pedig `P=W/t=W*a/v=16875W`.
2