Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leirásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
997
Egy merülőforralót 230 V feszültségen működtetünk, a rajta átfolyó áram erőssége 4,2 A. Meg lehet-e olvasztani félórai működés alatt 150 dkg, -4 Celsiusfokos jeget, ha hatásfoka 75%? Állitásod számitással igazold!
( C(jég)= 2,1 kJ/kgK, L(o)= 340 kJ/kg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A teljesítmény `230*4.2=966W`, ennek 75%-a fordítódik a jég melegítésére, azaz `966*0.75=724.5W`. A 30 perc alatt közölt hő `724.5*30*60=1304100J`.

A jeget először fel kell melegíteni 0°C-ra, majd megolvasztani. Ehhez `2100*1.5*4+340000*1.5=522600J` hőre van szükség.

Tehát bőven megolvad a jég.
1