Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Analizis

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
386
f(x)=x+e^-x

Igazold, hogy letezik ket gyoke az f(x)=3-nak, melyek x1 e (-2,-1) es x2 (2,3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az alaptételek (Rolle, Lagrange és társai) között van egy olyan tétel, miszerint egy `[a;" "b]` intervallumon folytonos `g(x)` függvény minden értéket felvesz `g(a)` és `g(b)` között, ha `g(a) ne g(b)`. Ha deriváljuk a `g(x):=f(x)-3` `RR`-en folytonos függvényt, akkor eljutunk a szélsőérték helyére is. `g'(x)=1-e^(-x)`, ami akkor lesz zérus, `xi=0`. Ekkor `g(xi)=-2` és `g(-2) approx 2,38` illetve `g(3) approx 0,05`. A fenti tételt alkalmazva eljutunk oda, hogy `-2<x<xi` esetén minden `[-2;" "2,38]` intervallumbeli értéket felvesz. Ugyanez mondható el a `xi<x<3` esetén is `[-2;" "0,05]` intervallumbeli értékekkel. Ez azt jelenti, hogy `[-2;" " 3]` intervallumon legalább két zérus hely is lesz. Ezt megerősíti `g(-1) approx -1,26` és `g(2) approx -0,86` értékek. (Remélem nem késtem sokat a megoldással.)
Módosítva: 2 éve
1