Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leirásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1332
Patrik egy 800 N/m rugóállandójú csavarrugót már megnyújtott 8 cm-rel. Mennyi munkával tudja újabb 8 cm-rel megnyújtani ezt a rugót?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A rugóban tárolt energia `1/2kx^2`. Jelenleg `1/2*800*0.08^2=2.56J` az energia, ha még 8 cm-rel megnyújtjuk, akkor `1/2*800*0.16^2=10.24J` lesz. Tehát a szükséges munka `10.24-2.56=7.68J`.

Máshogy: a kifejtendő erő `F=kx=800x`, a munka az erő út szerinti integrálja: `W=int_0.08^0.16 800x dx=7.68J`.
1