Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat segítség.

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
380
334 g tömegű, 0.156 mol/kg H2O molalitású nikkel-klorid-oldatot kell készíteni. Hány gramm nikkel-kloridra van ehhez szükség?

Sziasztok! Online otthoni gyakorló tesztet csinálok egy kémia felzárkóztató tárgyamnál. Az a problémám, hogy nagyjából a problémák felét tudom csak megoldani egyedül. A helyes megoldásokat megadta a professzor, de levezetés hiányában ugyan olyan tehetetlen vagyok, mint előtte. Itt 6.62 g a megoldás. Valaki le tudná nekem lépésről-lépésre vezetni? Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oldat, Koncentráció, Rault_koncentráció, oldat_készítés
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Kedves Vivien!

Mivel őszinte voltál, kapsz egy részletes levezetést.

A molalitás, vagy más néven Raoult-koncentráció azt jelenti, hogy hány mol oldott anyag van 1 kg oldószerben.

Mi készítünk egy olyan oldatot, amelynek a molalitása 0,156 mol/kg.

Ez azt jelenti, hogy

1000 g vízben feloldunk 0,156 mol nikkel-kloridot. (`NiCl_2`)

Ezt kiszámoljuk grammra, szorozzuk a mol mennyiségét a moláris tömeggel (129,6 g/mol).

1000 g vízben tehát feloldunk `0.156*129.6` = 20,2176 g

A teljes oldatunk mennyisége így 1000+20,2176 = 1020,2176 g

1020,2176 g oldatban van 20,2176 g nikkel-klorid.

De nekünk nem ilyen mennyiségű lesz az oldatunk, csak ilyen összetételű.

A mi oldatunk mennyisége 334 g. Az tehát a kérdés, hogy

334 g oldatban hány gramm nikkel klorid van.

Ezt aránypárral tudod kiszámolni:

`334/1020.2176=x/20.2176`

`x=(333*20.2176)/1020.2176` = `ul(color(red)("6,619 g"))` nikkel-klorid szükséges az oldat elkészítéséhez.
1