Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bontsd fel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
468
Bontsd fel a következő 10-es alapú számrendszert:62xy
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Az adott számrendszerben egy számot a számjegyek és az alap hatványainak összegével fejezhetünk ki. Az alap 10-es, tehát az alap hatványai a következők:
10^0 = 1
10^1 = 10
10^2 = 100
10^3 = 1000

A számokat tehát az alábbiak szerint bontjuk fel:
62xy = 6 * 10^3 + 2 * 10^2 + x * 10 + y * 10^0

Minden szám rendszámjegynek egy számjegyet kell megadni, tehát x és y értékei 0 és 9 között vehetnek fel értékeket.
0

Az adott számrendszerben egy számot a számjegyek és az alap hatványainak összegével fejezhetünk ki. Az alap 10-es, tehát az alap hatványai a következők:
10^0 = 1
10^1 = 10
10^2 = 100
10^3 = 1000

A számokat tehát az alábbiak szerint bontjuk fel:
62xy = 6 * 10^3 + 2 * 10^2 + x * 10 + y * 10^0

Minden szám rendszámjegynek egy számjegyet kell megadni, tehát x és y értékei 0 és 9 között vehetnek fel értékeket.
0