Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegy

Főoldal » Középiskola » Kémia
321
Egy gázelegy elkészítéséhez összekeverünk 10,0 dm3 térfogatú, normálállapotú nitrogén-
dioxid- és 30,0 dm3 térfogatú, standardállapotú argongázt. Adja meg a gázelegy w%-, x%-
és φ%-os összetételét, valamint az átlagos moláris tömegét, miután felvette a közös hőmérsékletet!

Mit jelent az, hogy "felvette a közös hőmérsékletet"? Tudom hogy az egyik 0C-os, a másik meg 25C. Ebből hogy és mikor mivel lesz közös hőmérséklet?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Hogy pontosan mennyi lesz a közös hőmérséklet, azt nem tudjuk; és ez lehet nemcsak a két hőmérséklet közötti érték, például a 10 liter gázra, ami egy palackban van rányomjuk a 30 liter másik gázt, mivel a nyomás megnő, a hőmérséklet is minden bizonnyal meg fog nőni. Mikor lesz közös a hőmérséklet? Hamar kialakul. Mivel lesz közös a hőmérséklet? Egymással, a két gáz elegyedik, ha külön tudnánk választani, akkor a két gáznak külön-külön is egyenlő lenne a hőmérséklete.

De a feladat szempontjából ez nem is fontos.

10 `dm^3` normálállapotú nitrogén-dioxidgáz az `10/22.41` = 0,446 mol

30 `dm^3` standardállapotú argon pedig `30/24.5` = 1,224 mol

Ez összesen 0,446+1,224 = 1,67 mol

1,67 mol elegyben van 0,446 mol NO2-gáz

100 mol elegyben van `100/1.67*0.446` = 26,7 mol NO2-gáz

A mol%-os összetétel, ami gázok esetén megegyezik a térfogat%-os összetétellel, a köveztező:

26,7 mol% (tf%) `NO_2` és 100-26,7 = 73,3 mol% (tf%) argon.

Jöhet a tömeg%:

Kiszámolod a tömegeket: `0.446*46` = 20,516 g nitrogén ; `1.224*40` = 48,96 g argon

Az elegy tömege: 20,516+48,96 = 69,476 g

69,476 g elegyben van 12,488 g nitrogén

100 g elegyben van `100/69.476*12.488` = 17,97 g nitrogén

A tömegszázalékos összetétel:

17,97 tömeg% nitrogén és 100-17,97 = 82,03 tömeg% argon.

A moláris tömege a gáznak: a tömegét elosztod a mólok számával:

`M=m/n` = `69.476/1.67` = 41,6 `g/(mol)`.
0