Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
412
A-tol F-ig
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Na akkor számoljuk péhát:

a, Erős sav: `HCl` `to` `H^+` + `Cl^-`

1 `cm^3` sósavoldat tömege 1,15 g ; ebben van `1.15*0.3` g HCl, ami `(1.15*0.3)/36.45` mol

2 `dm^3` oldatban van `9.465*10^(-3)` mol HCl

1 `dm^3` oldatban van `4.732*10^(-3)` mol HCl

pH = `-lg(4.732*10^(-3))` = `ul("2,325")`.



b, Erős bázis: `NaOH` `to` `Na^+` + `OH^-`

150 `cm^3` vízben (oldatban) van `25/40` mmol NaOH

1000 `cm^3` oldatban van `1/150*25/40` = `4.1dot(6)*10^(-3)` mol NaOH

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(4.1dot(6)*10^(-3))` = 2,38

pH = 14-pH = 14-2,38 = `ul("11,62")`



c, hidrolizáló só `CH_3COO^-` + `H_2O` ⇌ `CH_3COOH` + `OH^-`

Ehhez szükséges az ecetsav disszociációs állandója: `K_s` = `1.8*10^(-5)`

750 `cm^3` oldatban van `0.2/82` mol Na-acetát

1000 `cm^3` oldatban van `1000/750*0.2/82` = `3.25*10^(-3)` mol

Kiindulás `3.25*10^(-3)` mol

Átalakult x mol ; x mol ; x mol

Egyensúlyban: `3.25*10^(-3)-x` mol ; x mol ; x mol

`K_b` = `K_v/K_s` = `([CH_3COOH]*[OH^-])/([CH_3COO^-])`

`x^2/(3.25*10^(-3)-x)` = `(10^(-14))/(1.8*10^(-5))`

x = `1.34*10^(-6)`

pOH = `-lg[x]` = 5,87

pH = 14-pOH = `ul("8,13")`.

d, mint a c, feladat

Ha a 2,5 mólos oldatot a 25-szörösére hígítod, akkor a koncentrácója a 25-öd részére csökken.

Ugyanaz a megoldás menete, mint a fenti, képletbe behelyettesíted,

pH = `14+lg(root()(10^(14-pK_s)*c_b))` = `ul("8,87")`.

e, Gyenge sav: `CH_3COOH` ⇌ `CH_3COO^-` + `H^+`

100 g oldatban van 60 g ecetsav

`100/1.0642` `cm^3` oldatban van `60/60` g ecetsav

2 `cm^3` oldatban van `2/(100/1.0642)` = 0,021284 mol , ez lesz 500 `cm^3`-re hígítva

1000 `cm^3` oldatban van 0,042568 mol ecetsav, ez lesz a `c_s`

A gyenge savakra/bázisokra vonatkozó összefüggéseket most nem vezetem le, biztosan tanultátok.

`K_s=x^2/(0.021284-x)`

x = `[H^+]` = `6.2*10^(-4)`

pH = `-lg[H^+]` = `ul("3,21")`

f, gyenge bázis: `NH_3` + `H_2O` ⇌ `NH_4^+` + `OH^-`

Az ammónia `K_b`-ja kb annyi, mint az ecetsav `K_s`-ja, így a levezetés is ugyanolyan, mint az e, feladatnál:

1 `dm^3` vízben feloldunk `2.5/24.5` = 0,1 mol ammóniát = `c_b`

`K_b` = `x^2/(0.1-x)` = `1.8*10^(-5)`

x = `[OH^-]` = `1.34*10^(-3)`

pOH = 2,87

pH = 14-2,87 = `ul("11,13")`.
0