Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérdése

Főoldal » Általános iskola » Kémia
479
Készitsen 5 liter pH=2,6 kénsav oldatot. Ehhez rendelkezésre áll egy 25 m/m%-os 1,75 g/cm3 sürúségú kénsav oldat. Mennyit kell kimérni ebböl az oldatból a 2,6 pH-jú oldat elkészitéséhez?
M(H2SO4)=98 g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
pH = 2,6 `to` `[H^+]` = `10^(-2.6)` = `2.5*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

`[H_2SO_4]` = `[H^+]/2` = `1.25*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

5 liter oldatban van `5*1.25*10^(-3)` mol kénsav, ami `5*1.25*10^(-3)*98` g.

A kiindulási oldatunk

100 g-jában van 25 g kénsav

mennyi oldatban van `5*1.25*10^(-3)*98` g?

m=`(5*1.25*10^(-3)*98*100)/25` g

V = `m/rho` = `(5*1.25*10^(-3)*98*100)/(25*1.75)` = `color(red)("1,4 "cm^3)`-t kell bemérni az eredeti oldatból.
2