Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
425
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Terület, Térgeometria, térfogat, felszín, gúla
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gúla alapja a ACD háromszög, ami egy derékszögű háromszög (a C csúcsnál van a derékszög). A területe x·x/2
A gúla magassága éppen a CB szakasz, hisz az is merőleges az alapra: ez abból látszik, hogy az ABC oldal-háromszög is derékszögű, valamint a DBC is. Nézd meg jól az ábrát, hogy ezt lásd.
A magasság tehát a BC szakasz, ennek hossza x. Ezért a térfogat:
A·m/3 = (x²/2)·x/3 = x³/6

x³/6 = 2,88 dl = 288 cm³
x = 12 cm

Gondolom a b) már megy...
0