Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatban segítség?

Főoldal » Középiskola » Fizika
382
Sziasztok!
Kérhetnék egy kis segítséget ebben a feladatban?
A Q=I×t= (ebben az esetben akkor) 2×(1/60)= 2 C lenne, nem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#fizika #házi #áram
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az ilyen típusú feladatok egyik lehetséges megközelítési módja, hogy az átlagos áramot számolja ki az ember.
Látható, hogy ezek periodikus gerjesztések. Az átlagos áramot úgy lehet kiszámolni, hogy megnézzük az egy periódus alatt átáramló töltésmennyiséget, majd elosztjuk az eltelt idővel. Utána az átlagos áramot megszorozzuk 1 percnyi másodperccel.
Mivel `Q = I*t` , ahogy írtad, ezért lényegében területeket kell kiszámolni, négyszög, háromszög területeket :)

`Q_text(1 perc) = I_(avg) * 60text( s)`

a)
A periódusidő: `T = 2text( ms)`
Egy periódus alatt áthaladt töltés:
`Q = 2text( mA)*1text( ms) = 2 mutext(C)`
Az átlagos áram: `I_(avg) = Q/T = (2 mutext(C)) / (2text( ms)) = 1text( mA)`
Vegyük észre, hogy a periódus idő felében 0 az áram, másik felében 2 mA, így "szemre" is kijön az 1 mA-es átlag áram.

b)
`T = 1text( ms)`
`Q = 2text( mA) * T/2 = 1 mutext(C)`
`I_(avg) = ( 1 mutext(C)) / (1text( ms)) = 1text( mA)`
Ugyebár háromszög áram, területe alap * magasság / 2, de itt is látszik szemre az 1 mA átlag áram.
c)
Ugyan az, mint b)

Utána mindhárom esetben `Q_text(1 perc) = 1text( mA) * 60text( s) = 60text( mC)`
Módosítva: 2 éve
1