Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
Egy szabályos sokszögnek összesen 20 átlója van, a köré írható kör sugara 12,5 cm.
Hány oldalú a sokszög?
Mekkora a beírható kör sugara?
Mekkora a kerülete és területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`20=(n*(n-3))/2`

`40=n^2-3n`

`0=n^2-3n-40`

`n_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)={(cancel(n_1=-5)) , (color(red)(n_2 =8)):}`



b.)
`a=R_"köréírt"*2sin \ (180°)/n=12,5*2sin \ (180°)/8=9,57 \ cm`

`r_"beírt"=(a)/(2tan \ (180°)/n)=(9,57)/(2tan \ (180°)/8)=color(red)(11,55 \ cm)`


c.)
`T=(n*a^2*cot \ (180°)/n)/4=(8*9,57^2*cot \ (180°)/8)/4=color(red)(442,21 \ cm^2)`

`K=n*a=8*9,57=color(red)(76,56 \ cm)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
2