Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki tudna nekem segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
304
0,500 dm³, 1,40 g/cm³ sűrűségű, 65,0 m/m%-os salétromsavoldatot hígítunk 12,0 m/m%-osra. Hány cm³ vízre van ehhez szükségünk?

(A végeredmény 3092 cm³ lesz) Valaki segítene nekem ezt levezetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A tömény salétromsav 500 `cm^3` , tömege `500*1.4` g, ebben van `500*1.4*0.65` g salétromsav

hozzáadjuk a vizet (legyen x g, ami most x `cm^3`)

`500*1.4+x` g oldatban van `500*1.4*0.65` g salétromsav, ugyanakkor

100 g oldatban van 12 g salétromsav.

`(500*1.4+x)/100=(500*1.4*0.65)/12`

`x=(500*1.4*0.65*100)/12-500*1.4` = `color(red)(3091","dot(6)" " cm^3)`.
0