Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusztétel,koszinusztétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
521
Sziasztok! Ezekben a feladatokban szeretnék segítséget kérni:

1.Egy háromszög hosszúságai 14 cm, 16 cm és 18 cm. Határozd meg a háromszög legkisebb szögét!
2.Egy toronyóra nagymutatója 8 m, míg a kismutatója 5 cm hosszú. Milyen távol vannak az óramutatók végpontjai egymástól 5 órakor?
3.Egy háromszög 2 oldalának hossza 5 cm, illetve 8 cm és a háromszög területe 12 cm2. Számítsd ki a megadott oldalak közbezárt szögét!
4.Egy háromszögben két oldal hosszúságának különbsége 7,5 cm és ezen oldalakkal szemben 34,7 fokos, illetve 76,2 fokos szög található. Mekkorák a háromszög oldalai?

Előre is köszönöm a válaszokat, további szép napot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`1.`

A legkisebb szög a legkisebb oldallal van szemben, ami a `14` centis.

Erre írom fel a koszinusztételt:

`14^2=16^2+18^2-2*16*18*cosalpha`

`cosalpha=2/3`

`alpha≈48.19°`


`2.`

`150°`-ot zár be a két mutató

A `8` méter, az `800` centi

Koszinusztétel:

`x^2=800^2+5^2-2*800*5*cos150°`

`x=sqrt(800^2+5^2-2*800*5*cos150°)`

`x≈804.334` `cm`


`3.`

`T=(ab*singamma)/2`

`(5*8*singamma)/2=12`

`singamma=3/5`

`gamma≈36.87°`


`4.`

rövidebb oldal: `a`

ehhez tartozó szög: `34.7°`

másik oldal: `a+7.5`

szög: `76.2°`

Szinusztétel:

`a/(a+7.5)=(sin34.7°)/(sin76.2°)`

`a=a*(sin34.7°)/(sin76.2°)+7.5*(sin34.7°)/(sin76.2°)`

`a-a*(sin34.7°)/(sin76.2°)=7.5*(sin34.7°)/(sin76.2°)`

`a(1-(sin34.7°)/(sin76.2°))=7.5*(sin34.7°)/(sin76.2°)`

`a=(7.5*(sin34.7°)/(sin76.2°))/(1-(sin34.7°)/(sin76.2°))`

`a≈10.6` `cm`

egyik oldal: `10.6` `cm`

másik oldal: `18.1` `cm`

harmadik oldal kell még

azzal szemközti szög: `180°-34.7°-76.2°=69.1°`

És innen ki lehet számolni szinusz- és koszinusztétellel is

Szinusztétellel:

`10.6/x=(sin34.7°)/(sin69.1°)`

`10.6=x*(sin34.7°)/(sin69.1°)`

`x=(10.6)/((sin34.7°)/(sin69.1°))≈17.4` `cm`

Koszinusztétellel:

`x=10.6^2+18.1^2-2*10.6*18.1*cos69.1°`

`x=sqrt(10.6^2+18.1^2-2*10.6*18.1*cos69.1°)`

`x≈17.4` `cm`

és természetesen mindkét módszerrel ugyanaz jött ki
0