Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

kérdések kinematikából.

Főoldal » Középiskola » Fizika
377
Egy 30(fok)-os szögben elhajított test vízszintes talajon 100 m távolságra repült. Hány m/s volt a
kezdosebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ferde hajításnál az eredő sebesség 2 komponensből áll: x és egy y irányúból

`v=root()(v_x^2+v_y^2)`

avagy másképpen:

`v_x=v*cosalpha`

`v_y=v*sinalpha`

`x(t)=v*cosalpha*t`

`y(t)=v*sinalpha*t-g/2*t^2`

Amikor az `y(t)=0`, akkor a test már nincs a levegőben, sőt, elérte a 100m dobási távolságot.

Ebből következik, hogy:

`0=v*sinalpha*t-g/2*t^2`

Ezt átrendezve megkapjuk a dobás időtartamát, ami:

`t=(2*sinalpha*v)/g`

Ezt visszahelyettesítve az alábbi egyenletbe:

`x(t)=v*cosalpha*t`

Megkapjuk a maximális dobásnak a paraméteres egyenletét

`x_(max)=(v^2*2*cosalpha*sinalpha)/g`

A `2*sinalpha*cosalpha` az egyenlő: `sin2*alpha`

Szóval a végleges egyenlet:

`x_(max)=(v^2*sin2*alpha)/g`

`v=root()((x_(max)*g)/(sin2*alpha))=34m/s`


Módosítva: 2 éve
1