Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika-dinamika

Főoldal » Középiskola » Fizika
450
Szabolcs egy lift padlójára helyezett fürd ̋oszobai mérlegen állva méri a testtömegét. Induláskor a mérleg által jelzett legnagyobb érték 80 kg, egyenletes mozgásnál 65 kg,tömege 20 kg míg fékezéskor 55 kg.
(a) Mekkora Szabolcs tömege?
(b) Mekkora a lift gyorsulása, illetve lassulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Egyenletes, tömeg, dinamika, gyorsulás, mozgás, Lift, Lassulás, egyenletesmozgás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A 20 kg nem tudom, mire vonatkozik! :)

Általánosan ha Szabber gyorsulása `a`, és felfelé mutat a gyorsulásvektor, akkor a következő mozgásegyenlet írható fel:
`sum F = F_(ny) - F_g = ma`

Szabolcsra hat a nehézségi erő, azaz `mg`, és tartja a mérleg, illetve tudjuk, hogy `sum F = ma` (Newton II. törvénye), tehát ha Szabber gyorsul, akkor a rá ható erők eredője pont az `ma` szorzattal kell, hogy megegyezzen.
Szabolcsot felfelé nyomja az `F_(ny)` nyomóerő, ezt méri/érzi a mérleg. `M_text(mérleg) = F_(ny)/g` ahol `M_text(mérleg)` a mérleg által mért tömeg.
Így:
`g* M_text(mérleg) - mg = ma => a = ( g*(M_text(mérleg)-m))/m`
`M_text(mérleg) = (m(a-g))/g`

Vegyük észre, hogy egyenletes mozgásnál Sz. nem gyorsul:
`sum F = ma = m*0 = 0` Azaz a mérleg pontosan az `mg` erőt méri, így Szabolcs tömege `m = 65text( kg)`

Ez alapján a mérleg által tömegeket behelyettesítve, úgy hogy az a gyorsulásvektorok felfelé mutatnak:
`color(red)(a_text(fel)=2.31text(m)/text(s)^2)`
`color(red)(a_text(le)=-1.53text(m)/text(s)^2)`
0