Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldott anyag térfogatának meghatározása oldat térfogatszázalék adatból

Főoldal » Középiskola » Kémia
332
Hány köbcentiméter ecetsavat (CH3COOH) kell bemérni 236,9 cm3 vízbe, hogy 26,38 térfogatszázalékos oldatot kapjunk? Mr(CH3COOH)=60,06; Mr(H2O)=18,02; ρoldat=1,0394 g/cm3; ρ(CH3COOH)=1,2213 g/cm3; és ρ(H2O)=0,9975 g/cm3

Csatolom, hogy egyedül a víz tömegét tudtam kiszámolni, egyszerűen a következő lépések mindegyikében két ismeretlen van. Valamit nem látok gondolom, de vajon mit? Tudom, hogy az eredmény 86,92 cm3. De nem jutok el a levezetésig.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogat, oldat, tömeg, ecetsav, Sűrűség, ANYAG, moláris, térfogatszázalék, oldott
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Akkor kezdjük a végéről:

Kapunk egy oldatot, aminek 100 `cm^3`-ében van 26,38 `cm^3` ecetsav.

Ezt számoljuk át grammra:

`100*1.0394` g oldatban van `26.38*1.2213` g ecetsav, a többi víz

`100*1.0394-26.38*1.2213` g vízben feloldottunk 26.38 `cm^3` ecetsavat

`236.9*0.9975` g vízben fel kell oldanunk: `(236.9*0.9975)/(100*1.0394-26.38*1.2213)*26.38` = `color(red)("86,92 "cm^3)` ecetsavat.
1