Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kukucs! Elektrokémiás számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
517
Mennyi az elektromotoros ereje annak a galvánelemnek, mely ezüst elektródjának elektrolit-koncentrációja c = 0,01 mol/l, a cink elektródnál lévő oldat molaritása pedig c = 0,02 mol/l? Milyen
folyamatok zajlanak le a két elektródban (ε₀(Ag) = 0,8 V, ε₀(Zn) = -0,76 V)?
(Megoldás: 1,49 V)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Elektródfolyamatok:

Katód: `Ag^+` + `e^-` = `Ag` (`z_1=1`)

Andód: `Zn` = `Zn^(2+)` + 2 `e^-` (`z_2=2`)

Elektromotoros erő:

EMF = `epsilon_("katód")-epsilon_("anód")` = `(epsilon^0(Ag)+0.059/z_1*lg[Ag^+])-(epsilon^0(Zn)+0.059/z_2*lg[Zn^(2+)]` =

= `(0.8+0.059/1*lg(0.01))-(-0.76+0.059/2*lg(0.02))` = `color(red)("1,49 V")`.
1