Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Atomfizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
337
A fémet, melynek kilépési munkája 2 eV, 500 nm hullámhosszúságú  fénnyel világítják meg. Megfigyelhető lesz-e a fotoeffektus? 
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
`E=(h*c)/lambda=(6,63*10^-34 \ Js*3*10^8 \ m/s)/(5*10^-7 \ m)=3,98*10^-19 \ J=color(red)(2,48 \ eV)`

Tehát megfigyelhető lesz a fotoeffektus.
2

Ugyebár a fény energiája:
`E_text(fény) = h*f` ahol `h` a Plack állandó.
`c = lambda f => f = c/lambda`
`E = h*c/lambda = 6.62*10^-34 text( Js) * (3*10^8 text(m)/text(s))/(500 text( nm)) = 397.56*10^-21 text( J)`
Ugyebár 1 eV az az energia, amit 1V-os potenciálkülönbség hatására egy elektron végez. Ez `1.6021*10^-19 text( J)`
Így az egyes fotonok energiája eV-ban:
`E_text(eV) = (397.56*10^-21)/(1.6021*10^-19) = 2.48 text( eV)`

Mivel a kilépési munkánál nagyobb a beérkező foton energiája, ezért megfigyelhető lesz a fotoeffektus.
2