Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kukucs! Gyenge savas számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
696
Mennyi a 0,05 M-os nátriumacetát-oldat pH-ja? Az ecetsav disszociációállandója K = 2 · 10^–5
(Megoldás: pH=8,7)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

A nátrium-acetát egy só; egy gyenge savnak és egy erős bázisnak a sója ; lúgosan hidrolizál:

`CH_3COO^-` + `H_2O` ⇌ `CH_3COOH` + `OH^-`

A savi disszociációs állandóból kifejezzük a rendszerre vonatkozó bázis disszociációs állandót:

`K_b` = `([CH_3COOH]*[OH^-])/([CH_3COO^-])` = `K_v/K_s` = `10^(-14)/(2*10^(-5))` = `5*10^(-10)`

Már csak az egyensúlyi koncentróciókat kell megtudni.

Kiindulás: 0,05 mol ; 0 mol ; 0 mol

Átalakult: x mol ; x mol ; x mol

Egyensúlyban: 0,05-x mol ; x mol ; x mol

`5*10^(-10)=x^2/(0.05-x)`

Megoldod.

`x=5*10^(-6)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg([OH^-])` = `-lg(5*10^(-6))` = 5,3

pH = 14-pOH = 14-5,3 = `color(red)(ul("8,7"))`.
2