Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás, faktor számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
689
Névlegesen 0,1 mol/L koncentrációjú nátrium-tioszulfát mérőoldat pontos koncentrációját az alábbiak szerint határozzuk meg: bemérünk 10,0 mL, pontosan 1/60 mol/L koncentrációjú KIO3 oldatot, vízzel 30 mL-re hígítunk, hozzáadunk 1 g KI-ot, majd 20%-os sósavval megsavanyítjuk és 5 perc várakozás után a kivált jódot a nátrium-tioszulfát mérőoldattal titráljuk. A három párhuzamos mérésre 10,55 mL átlagfogyást kapunk. Írja fel a reakcióegyenleteket és számítsa ki a mérőoldat faktorát!

Tudna valaki segíteni a számolás menetében? Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
analítika
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`KIO_3` + 5 `KI` + 6 `HCl` = 6 `KCl` + 3 `I_2` + 3 `H_2O`

`I_2` + 2 `Na_2S_2O_3` = `Na_2S_4O_6` + 2 `NaI`

10 ml 1/60 M `KIO_3`-oldatban van `10/1000*1/60` mol `KIO_3`

Ebből keletkezik `3*10/(1000*60)` mol jód, ami reagál `2*(3*10)/(1000*60)` mol tioszulfáttal; ez van 10,55 ml oldatban.

1000 ml oldatban van `(2*3*10)/(60*10.55)` mol tioszulfát.

A faktor a valódi és a névleges koncentráció hányadosa, ami:

`f=60/(60*10.55*0.1)` = `color(red)("0,9479")`.

A KI feleslegben van, a 30 ml-re való hígítással a mennyisége nem változik.
0