Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
367
Egy középiskolának 500-nál több, de 600-nál kevesebb tanulója van. Ha a diákokat 9-esével állítjuk sorba, akkor 8 tanuló marad a végére. Ha 8-asával állnak, akkor 7 tanuló lesz az utolsó sorban. Ha 7 gyerek van egy sorban, akkor 6-an állnak hátul. Ha pedig 6-osával sorakoznak fel, akkor 5 tanuló lesz a sor végén. Hány diákja van a középiskolának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Másképp átfogalmazva a feladatot, egy olyan számot keresünk, amely 9-el való osztási maradéka 8, 8-al való maradéka 7 stb.
Vegyük észre, hogy az osztási maradékok épp 1-el kisebbek, mint az osztók.
Ha `m|d`, akkor `d equiv 0 text( (mod ) m)`, azaz az osztási maradék 0. Illetve igaz, hogy `d-1 equiv m-1 text( (mod ) m)` Például 25 osztható 5-el, maradéka így 0. `25 equiv 0 text( (mod ) m)` Viszont `24 equiv 4 text( (mod ) m)`

Ezt ismerve a keresett szám pontosan eggyel kisebb, mint egy 9-el, 8-al, 7-el, 6-al osztható szám. Mi az a szám, ami mind a négy számmal osztható? Hát a 4 szám legkisebb közös többszöröse.
Prímtényezős felbontása a 4 számnak: `3^2 * 2^3 * 7 * 2*3` a legkisebb közös többszörös pedig minden prím közül a legmagasabb hatványon állóak szorzatából adódik: LKKT: `3^2 * 2^3 * 7 = 504` Ez pont 500 és 600 közé esik. A szám, ami teljesíti az oszthatósági tulajdonságot így az `text(LKKT) - 1= 504 - 1 = 503`
Tehát 503 tanuló jár az iskolába.
0