Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9.

Főoldal » Középiskola » Fizika
459
Ez a kettő feladat részletes kidolgozása kellene. (120, 123)
Előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kavics gyorsulása lefelé mutató referenciairány mellett `a = g = 10 m/(s^2)`
A kavics kezdősebessége a gyorsulással ellentétes irányú, így negatív előjellel veszem fel. A gyorsulás azt mondja meg, hogy másodpercenkét mennyit változik a kavics sebessége.
`v_(text(kavics))(t) = v_0 + at = -20 + 10*t`
Ebbe behelyettesítve az adott időpillanatot, megkapható a kavics aktuális sebessége.
Pl. `t = 3text(s)` esetén `v(3) = -20+10*3 = 10 m/(s)` Mivel pozitív az előjel, ezért lefelé mutat a sebességvektora.
A kavics által megtett út:
`s(t) = v_0*t + a/2*t^2`
Vegyük észre, hogy az elmozdulás pedig a kiindulási ponttól való távolság. Így a kavics mozgását három részre lehet osztani:
1) Felfelé megy a kavics
2) A kiindulási pont felett, de lefelé megy a kavics
3) A kiindulási ponton átesett, esik tovább lefelé a kavics

Vegyük észre, ahhoz, hogy a kavics elérje a felső végkitérést, ahhoz a sebességének nullára kell lecsökkennie. Mivel `20 m/s` kezdősebességgel indult, ezért pontosan 2 másodperc múlva éri el a felső határhelyzetet. Így a `t = 1, t=2` időpillanatokban vett elmozdulás az a megtett úttal egyezik meg. `t=4` esetén a kavics pontosan visszaér a kezdő pozícióba, így akkor 0 az elmozdulás.
`t=3` esetben `s(2) - a/2*1^2` lesz az elmozdulás, mivel a kő a felső végkitérésből 1 másodperc alatt `a/2*1^2` -nyi távolságot zuhant, és ennyivel csökkent a kiindulási pontból vett távolsága.
`tge4` esetén pedig olyan, mintha `v_0 =-20` helyett `v_0 = 20`-al indítottuk volna a követ, mivel már felrepült, és visszaesett, tehát a sebességvektora megfordult - így eszerint alakul az elmozdulás.

Ez alapján a másik feladat már piskóta ! ;)
Módosítva: 2 éve
0