Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvényekhez kapcsolódó feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
709
Egy háztető alakja szabályos négyoldalú gúla. Az alapélei 12,3 m hosszúak, az oldalélei 9,8 m hosszúak.
a) Milyen magas a tető?
b) Mekkora szöget zárnak be az oldalélek a vízszintes síkkal?
c) Mekkora szöget zárnak be a tető oldallapjai a vízszintes síkkal?
d) Hány m² cseréppel lehet befedni a tetőt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`m_"oldallap"=sqrt("oldalél"^2-("alapél"/2)^2)=sqrt("9,8"^2-(("12,3")/2)^2)="7,63" \ m`

`m_"gúla"=sqrt(m_"oldallap"^2-("alapél"/2)^2)=sqrt("7,63"^2-(("12,3")/2)^2)=color(red)("4,52" \ m)`



b.)
`sinalpha=m_"gúla"/("oldalél")=("4,52")/("9,8")=>color(red)(alpha=27,47°)`



c.)
`sinbeta=m_"gúla"/(m_"oldalap")=("4,52")/("7,63")=>color(red)(beta="36,33"°)`



d.)
`T_"palást"=(n*a*m_"oldallap")/2=(4*12,3*7,63)/2=color(red)(187,7 \ m^2)`
0