Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
988
Csatoltam a feladatot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
4.

ciklobután képlete:
C4H8

reakcióegyenlet:
C4H8 + O2 = CO2 + H2O

rendezve:
C4H8 + 6O2 = 4CO2 + 4H2O

átírod a molokat grammokba:
56gramm C4H8 ---> 176gramm CO2
28 grammból ---> x
x = 88

88 gramm CO2 fog keletkezni
0

6.

Keressük a szénhidrogént CxHy formában:
12 x / (12 x + y) = 0,84
1,92 x = 0,84 y

A. megoldási útvonal:
x / y = 0,84 / 1,92 = 84 / 192 = ... = 7 / 16

B. megoldási útvonal:
(1,92 / 0,84) x = y
x = 1, y = 2,29
x = 2, y = 4,57
x = 3, y = 6,86
x = 4, y = 9,14
x = 5, y = 11,43
x = 6, y = 13,71
x = 7, y = 16 !

C. megoldási útvonal:
1. alkán: y = 2x + 2
2. alkén: y = 2x
3. dién, alkin: y = 2x - 2

1.
1,92 x = 0,84 (2x + 2)
x = 7 !
y = 16

C7H16, heptán, folyadék
0

7.

7. feltételezve, hogy telítetlen kötést nem tartalmazó CH-ról van szó, az általános képlet ugyebár: CxH2x+2
erre a sémára húzva felírva az égés általános egyenletét

CxH2x+2 + [ x+ (x+1)/2 ]o2 = x co2 + (2x+2)/2 H2o
- mivel a vízmolekula 2 hidrogént tartalmaz
- és az elfogyott oxigénből x o2 jut a co2-be, ill. (x+1)/2 o2 a vízbe
CxH2x+2 + [ x+ (x+1)/2 ]o2 = x co2 + x+1 H2o

- látható, hogy egy mol CH-ból egy mol co2 keletkezik.
- kiszámolod, hogy 176g co2 mennyi mol co2
- megoldás: 4 mol
vagyis a képlet: C4H10 (bután)
0