Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat számítás térfogatszázalékból

Főoldal » Középiskola » Kémia
386
Hány köbcentiméter 96,41 térfogatszázalékos etilalkoholt (CH3CH2OH) kell bemérni 2,500 dm3 45,00 térfogatszázalékos likőr előállításához? Mr(CH3CH2OH)=46,08; Mr(H2O)=18,02; és ρoldat=0,9392 g/cm3; ρ(CH3CH2OH)=0,7893 g/cm3;

Az eredmény tudom, hogy 1167 cm3, de a levezetés nem akar kijönni. Amit a részeredményben megkapunk 1125 cm3, az minek az eredménye tulajdonképpen?

Kérdés 2: a feladat szövegében mi is az oldott anyag és mi az oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, térfogatszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A készítendő oldat

100 `cm^3`-ében van 45 `cm^3` etanol

2500 `cm^3`-ben van `2500/100*45` = 1125 `cm^3`

Ez az 1125 `cm^3` tiszta etanol benne van `1125/0.9641` = 1166 `cm^3` alkoholban.

Igen, felmerül a kérdés; a víz az oldószer továbbra is.

A hígítandó oldat egy magas alkoholtartalmú elegy; ezt használják a laboratóriumban, mert kétkomponensű elegyből desztillációval nem lehet magasabb alkoholtartalmú 'etanolt' előállítani (azeotróp elegyet képez).

Van tehát a likőr, ami 45 tf%-os alkoholra; az etilalkohol néven futó anyag 96,41 tf%-os szintén alkoholra. A második sűrűségadat (nem kell a feladatban) a tiszta (100 %-os) etanol sűrűsége.
0